Kasteelklassen

Afgelopen woensdag tot en met vrijdag gingen we op kasteelklassen.

Woensdag
Woensdagochtend stond de Baron ons op te wachten aan zijn kasteel. Hij zou ons een rondleiding op het kasteeldomein geven, maar er bleek een probleem te zijn. De Baron was namelijk Franstalig en sprak amper Nederlands. Gelukkig had hij van een bevriende ‘pharmacien’ een toverdrankje gekregen waardoor hij plots vlot onze taal sprak. Zo kon de rondleiding alsnog doorgaan.

Na de middag knutselden we een wapenschild en speelden we een actief spel. Aan de hand van foto’s en een plattegrond, verkenden we het domein. Bij elke foto hoorde een opdracht. Zo moesten we een kruiswoordraadsel oplossen, geblinddoekt een draak maken, zwaardvechten, punten scoren bij een ringspel, enzovoort. Bij elke uitgevoerde opdracht kregen we een puzzelstuk, die ons zou leiden naar een schat.

Voor het slapengaan, speelden we nog verstoppertje in het donker en hielden we een knuffelshow. Iedereen mocht iets vertellen over zijn/haar knuffel.

Donderdag
Donderdag begonnen we de dag met een heuse zoektocht. We kregen een uitnodiging om ’s avonds deel te nemen aan het ridderfeest, maar zonder toegangskaarten zouden we niet binnen geraken. Iedereen stond op zijn pantoffels en met een zaklamp in de aanslag klaar om zijn/haar persoonlijke uitnodiging te vinden. Gelukkig had iedereen de uitnodiging gevonden en konden we daarna aanschuiven aan het lekkere ontbijt.

Na het ontbijt kwam Floris de Flierefluiter ons een bezoekje brengen. Floris is een echte troubadour die ons enkele liedjes aanleerde over de middeleeuwen. Hij leerde ons ook een lied spelen op een zelfgemaakt fluitje. Nadat de zangstonde erop zat, trokken we het bos in, op zoek naar sporen van dieren. We namen een kijkje bij het insectenhotel en zagen ook sporen die reeën nalieten om hun terrein af te bakenen.

Na het middageten ondervonden we via vier verschillende activiteiten hoe het onderhouden van een kasteeldomein eruit zag. Zo werkten we in de moestuin. We hielpen ook de tuinman met gras harken, oprapen en het met de kruiwagen wegvoeren naar de composthoop. Daarnaast bakten we een appeltaart en hielpen we mee met Medard de houthakker. Hij toonde ons eerst hoe hout vroeger gekliefd, gezaagd en gesneden werd. Daarna was het aan ons. Spannend!

Door al dat werken in de tuin, waren we van kop tot teen vuil. Zo zouden we ’s avonds niet op het ridderfeest kunnen verschijnen. Daarom namen we een douche en trokken we onze mooiste kledij aan. Na het avondeten ging het feest van start. We konden ons amuseren met allerlei volksspelen, muziek en een hapje en drankje. Een fijne afsluiter als laatste avond van onze kasteelklassen!

Vrijdag
De volgende morgen stond ons een ware uitdaging te wachten: valiezen maken, ze toe kunnen krijgen, en ze langs de smalle kasteeltrappen naar beneden dragen. Gelukkig werden we achteraf beloond met lekkere frietjes en stoofvlees. Wat was me dat smullen… Vooraleer we weer huiswaarts keerden, sloten we de kasteelklassen nog af met een groot strategospel. 

Wat zijn de drie dagen voorbijgevlogen!























































































































Reacties